Hoppa till innehåll

Sluta vara fåfäng

  • av

När jag var yngre så tränade jag mest för att få vacker kropp med stora muskler. Jag gick på gymmet flera dagar i veckan för att få stora och väl definierade muskler. Detta var en stor och viktig del av mitt liv under flera års tid. Det mesta jag gjorde kretsade faktiskt kring detta mål. Mycket tid ägnades åt att läsa på hur jag på bästa sätt kunde träna mina muskler för att bli så stor som möjligt. Jag och mina vänner la även stor del av vår fritid på att hänga i stadens gym. Här tränade vi hårt. Vi visade även varandra olika filmklipp på mobilen på de bodybuilders vi hade störst respekt för för tillfället.

Att träna hårt på gym hade ett tydligt syfte för mig. Det var musklerna jag ville åt. På detta sätt hade jag en väldigt fåfäng tanke som drivkraft. Men tränande var mer än så för mig. Det blev min subkultur och mitt fritidsintresse. Det blev även en social grej som jag och mina vänner kunde samlas kring. Att skiljas från detta sätt att gymma blev på ett sätt en sorg för mig eftersom det varit en så stor del av mitt liv. Nu känner jag att mina livstilsändringar var helt rätt väg för mig att gå.

Träna för hälsa

Det finns många olika anledningar till att träna. Det kan nästan finnas lika många målsättningar och motiv som det finns människor. Alla har vi våra individuella önskningar och drömmar. Som jag nämnt innan var min anledning att gå till gymmet främst estetiska. Jag ville se bra ut helt enkelt. Att träna på detta sätt kan dock vara krävande och med tiden tappar man lusten. Jag skulle inte klara av att fortsätta gymma på detta sätt med bara utseendet som motivation. Idag tänker jag lite bredare vad det gäller träning.

Konditionsträning

Idag är konditionsträning mycket viktigare för mig än det var när jag var yngre. Faktum är att jag inte brydde mig alls om att träna konditionen när jag var ungdom. På ett sätt så är detta förståeligt. När man är ung och gillar att gymma eller sporta så är extra konditionsträning oftast inget man behöver tänka på. Så länge man äter hyfsat hälsosamt så behöver man oftast inte konditionsträna allt för mycket för att ändå hålla sig hälsosam. När man kommer upp i en lite högre ålder så ändras allt dock snabbt. För att hålla hälsan intakt genom livet så blir det viktigare och viktigare att motionera. Om man inte ser till att hålla igång så kan många negativa aspekter drabba oss med tiden.

Att motionera håller igång hjärtat. Hjärtat behöver ständigt utmanas för att hålla en hög och god kapacitet. Genom att regelbundet få upp hjärtslagen under lite längre motionsperioder så ser man till att hjärtat håller sig på topp. Även när blodcirkulationerna hålls igång hålls kärlen öppna. Motion förbränner fett. Fett som annars riskerar täppa till och orsaka hjärt- och kärlsjukdomar.

Undvika värk och stelhet

När vi blir äldre så blir våra kroppar mer orörliga. För alla oss som har stillasittande jobb så blir det än mer viktigt att motionera och röra på oss på fritiden. Allt eftersom jag fått problem med stelhet i axlar och rygg så har det blivit viktigare för mig att springa och röra på mig snarare än att bara lyfta tungt på gymmet. Jag märker att jag blir mer rörlig och får mindre värk när jag har motionerat mycket. För mig fungerar det allra bäst när jag tar regelbundna löpturer och även simmar. Dessa aktiviteter gör att man får möjlighet att röra på leder och aktivera de flesta musklerna i kroppen. Genom att använda kroppen till det den är konstruerad för så minskar risken att vi ska stelna till.

Självklart är även stretching en viktig del av träningen. Stretching är något som är oerhört viktigt inför att man ska lyfta tungt på gymmet. Lika viktigt är det inför löpturen. Vad många inte tänker på är att man även kan använda stretching för att må bra i vardagen. När vi sitter i samma position lång tid så stelnar lederna till. Detta leder så småningom till återkommande värk. Genom att stretcha regelbundet så undviker man dessa typer av problem.