Hoppa till innehåll

Att maximera träningen

Jag har alltid gillat att träna. Löpträning såväl som muskelbyggande. Jag tänkte i detta inlägg fokusera på tips om hur man maximerar sin muskelträning.

Huvudfokus muskeltillväxt

För att bygga muskler så är är finns det egentligen fyra stycken punkter man måste få till. Utan ett bra fokus på samtliga av dessa fyra punkter så kan man enligt mig aldrig uppnå storslagna resultat. De fyra nycklarna är:

Regelbundenhet, Överbelastning, Kost, och Återhämtning

Regelbundenhet

Om man inte kan ta sig tiden att träna regelbundet då kan man lika gärna ge upp här och nu. Att bygga muskler är inget för latmaskar. Att bli ett muskelpaket tar tid och kräver engagemang. Det är först över lång tid och genom regelbundet slit man ser de stora resultaten. Det finns ingen quick-fix, glöm det! Jag rekommenderar att man har som målsättning att ta sig till gymmet minst fyra gånger i veckan och att man tränar minst en och en halv timme åt gången. Självklart kan livet ibland komma emellan och man kan bli tvungen att ställa in vissa träningstillfällen, och det är fine. Ett träningstillfälle gör ingen skillnad, men regelbundenhet gör det. Tränar du regelbundet så har du en av grundstenarna för muskeltillväxt kirrat. Ställer du däremot in träningstillfällen regelbundet, jag då kan du räkna med att du inte kommer nå speciellt långt.

Överbelastning

Muskler växer genom att de bryts ner så att de sedan kan byggas upp igen, lite starkare än de var innan. Om du inte ökar belastningen successivt så kommer du inte se någon tillväxt. Samtidigt är det viktig att träna till utmattning. När du inte längre kan göra en till repetition då har du tränat din muskel till överbelastning. Vid överbelastning talar du om för din kropp att du inte är tillräckligt stark för att klara av de uppgifter du har att utföra. Kroppens evolutionära svara på detta blir att utvecklas och bygga på sig så att du nästa gång ska klara av din uppgift.

Kost

Min erfarenhet är att kosten är den faktor flest underskattar. Man kan bygga muskler om man missköter kosten men sköter de andra tre punkterna perfekt, men det blir inte alls samma effekt som om man ätit rätt. När man tränar behöver man gott om protein, det tror jag de flesta vet vid det här laget. Men man måste även äta mycket av det mesta om man ska få det mesta ut av träningen. Om man ska bli stark snabbt så måste man ligga på ett konstant kaloriöverskott. Det är alltså bra för musklerna att man äter ofta och mycket. Vi talar då om allt från protein, fibrer, kolhydrater och fett. Att ligga på kaloriöverskott innebär förstås att man lägger på sig även annat än bara rena muskler, men det kan man lösa genom en traditionell deff.

Återhämtning

Mellan träningspassen krävs återhämtning och vila. För att musklerna ska kunna återhämta sig behöver de vara passiva. Jag rekommenderar att man vilar en viss muskelgrupp minst två dygn innan man sätter igång att belasta den igen. I återhämtningsfasen ingår även att inta kosten som jag pratade om i föregående punkt. Utan bra kost så fungerar inte återhämtningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *