Hoppa till innehåll

Att tänka på när man köper elmoped

  • av

elektrisk mopedElmopeder kommer stort i Europa och Sverige. De är mycket vanliga i Asien, så att de inte har slagit stort här ännu kan tyckas konstigt. Mopeder är i och för sig mycket vanligare i trafikbilden i Asien än här i Europa, men den relativa andelen elmopeder har fram tills nyligen varit mycket låg här. Men med en hög ambition i klimatfrågorna kommer elmopeder bli allt vanligare, detta ser staten till i form av stimulansåtgärder på miljövänlig teknik alternativt beskattning på icke miljövänliga alternativ. Den senaste åtgärden är den så kallade miljöfordonspremien som subventionerar köp av elmoped.

Inför köpet

Elmopeder är ett bra alternativ för den som inte har en allt för lång sträcka att pendla till jobb eller skola. Här följer några tips om vad man kan tänka på innan man köper en elmoped.

Testkör!

Om möjlighet finns så är det alltid att rekommendera att man testar lite olika modeller innan man slår till. Eftersom det är en relativt stor investering så är det ju bra om man väljer en modell som passar. Dels så ska ju känslan vara bra, man ska känna sig nöjd med med att åka runt på fordonet ofta. Men även praktiska detaljer som storlek måste stämma. Beroende på sträckan som den som ska köra så kan man göra bra såväl som dåliga val. Elmopeder kommer i alla möjliga storlekar och utföranden. Vill man ha gott om plats måste man ofta gå upp lite i prisklass. Det kan även vara värt att testa att sitta två på mopeden om man tänkt att skjutsa mycket.

Batteriet

Batteriet är en av de absolut viktigaste komponenterna på elmopeden. Batteriets storlek avgör hur långt du kan ta dig på en laddning. Så har man inte möjlighet att ladda ofta och eller ska åka långa sträckor åt gången så är ett stort batteri ett måste. Ett måste är också att väljer Lithium-ion batteri, något annat vore dumt i dagsläget. Lithiumbatterierna är av samma typ som exempelvis i våra mobiler och garanterar mycket kraft i en liten förpackning. Den förra generationens batterier är betydligt större och otympligare än den lithium-tekniken kan erbjuda.

Motor

Se till att motorn har ett högt Watt-tal. Utan kraft i motorn kommer man snabbt märka att man tappar fart i backar och att man inte kan accelerera snabbt när det behövs. Jag skulle inte välja en elmoped med en motor som här lägre effekt än 1000-watt, och allra helst ska den vara en bra bit högre än så. Många elmopeder tillverkas idag i Asien, men just motorerna tillverkas ofta av mer kända Europeiska tillverkare. Därför är det att föredra att välja en motor av ett känt märke. En lågbudget kinesisk motor är sällan att föredra.

Priset

Elmopeder kommer i alla priser och former. Hur mycket man är beredd att lägga beror ju förstås helt på vad man har får budget och framför allt vad man har för behov. För de flesta skulle jag säga att man genom att lägga ut 20 000 kr till 30 000 kr kan få en riktigt bra elmoped som kan användas dagligen i många år och ändå fungera felfritt. Elmopeder är dyrare än mopeder som drivs av fossilt bränsle, men i längden är de värda sitt pris eftersom de kräver mycket mindre underhåll och har betydligt lägre driftskostnad.

En bra sida med mer information och test av elmopeder hittar du här.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *