Hoppa till innehåll

Min nya moped

  • av

För någon vecka skaffade jag en ny elmoped. Jag har tidigare haft en moped av märket Viarelli Venice som jag varit väldigt nöjd med. Dock har jag känt att den har blivit lite slöare på senare tid. Jag har använt mopeden mycket allt sedan jag köpte den för några års sedan, därför är det lite sliten. Den vita färgen har blekts en aning och den har även några skavanker från saker jag stött in i. Jag tror även att det är det flitiga användandet som gjort att batteriet inte är lika starkt som det brukade vara. Detta är ett känt fenomen med de de gamla blybatterierna, för varje laddning så blir de lite sämre. Självklart kan man använda batteriet i många år även om man laddar det varje dag men de slits som sagt lite för varje gång. Slitningsprocessen medför att de dels får lite lägre total kapacitet med tiden, men även att de inte kan ge den där maximala kraften när man gasar. Jag märker alltså nu av att det tar någon eller några sekunder extra att komma upp i maxhastigheten när jag sätter full gas.

Mina nya alternativ

Att skaffa en ny elmoped har varit i mina tankar ett tag men det var först för någon månad sedan jag verkligen bestämde mig för att börja undersöka nya modeller. Jag har läst många olika tester och recensioner på nätet för att verkligen plocka ut de där alternativen som är de allra bästa. Jag har även varit och provkört ett antal olika mopeder i butik. Efter lite letande så stod valet mellan två huvudalternativ.


NIU NQi Sport 

Jag kom fram till att ett av de bästa valen är nyaste versionen av NIUs N-sport serie. NIU NQi Sport är jämfört med tidigare versioner uppgraderad till utseende såväl som tekniska specifikationer. NIU är en kinesisk tillverkare av elmopeder som verkligen tagit världen med storm. På bara några år har de gått från ingenting till att bli ett stort framgångsrikt företag. Jag skulle tro att de idag är världen största tillverkare av elmopeder. De är i alla fall den största tillverkaren av kvalitativa elmopeder. Jag vet att det finns flera asiatiska märken som tillverkare billigare mopeder, men de flesta av dessa är inte mycket att ha. De pengar man sparar vi inköp för man istället betala mångfalt över tiden när de behöver lagas eller till och med ersättas då livslängden riskerar att bli kort.

Hursomhelst, NIU NQi Sport är en riktigt bra moped med den allra senaste tekniken. NIU är kända för sig banbrytande användning av ny teknik. Till innovationerna hör integreringen med deras app där man kan får all möjlig data från elmopeden direkt i skärmen på sin mobil. Man kan exempelvis se hur man kört och vart man kört. Självklart finns även fiffiga funktioner som hindrar stöld, och även en spårningsfunktion som gör att du kan hitta den elmoped om någon obehörig åkt iväg med dem. Dessa GPS-funktioner är något som jag tycker är särskilt spännande och något som vägd till NIUs fördel.

Viarelli Vincero Litium

Alternativet i den andra vågskålen blev tillslut Vincero Litium från Viarelli. Viarelli är en svensk företag. Även om själva mopeden inte är ihopsatt i Sverige så väger det ändå tungt för mig att detta är en svenskutvecklad elmoped. Jag har ju sedan tidigare ägt en elmoped från Viarelli som jag varit mycket nöjd med. Nackdelen med denna har just bara varit batteriet. Eftersom Vincero är utrustad med ett litiumbatteri så har den det där som min nuvarande moped saknar. Designen på Vincero är ganska lik den som Venice har. Eftersom jag gillar det klassiska retroutseendet som jag förmodar är inspirerad från det klassiska märket Vespa så är detta fordon väldigt lockande för mig.

Förutom sitt fördelaktiga utseende har även Viarelli Vincero en stark motor på hela 3kW. Efter att ha testkört denna så kan jag bekräfta att den är väldigt pig och rolig. Körglädje är viktigt för mig när jag kör och drar man gasen i botten tycker jag att det ska gå undan. Viarelli Vincero har gott om kraft under huven och den kommer snabbt upp i hög hastighet när man accelererar. Eftersom jag vill kunna ha med mig en passagerare någon gång ibland är det viktigt att den orkar med, vilket jag är övertygad om att denna moped kommer att göra.

Mitt val

Mitt val föll tillslut på NIU NQi Sport. Valet var inte helt lätt att göra eftersom båda mopederna ovan är väldigt häftiga och kompetenta. Om jag gjorde rätt väl kanske tiden får utvisa. Helt klart är att jag just nu känner mig mer än nöjd. Jag har så långt ingenting att klaga på utan jag känner bara ren körglädje när jag är ute på vägarna med min nya NIU. Jag hoppas kunna återkomma med en rapport längre fram för berätta hur denna moped gör sig över tiden. Se gärna även de tips jag skrivit om innan när det gäller att välja en bra elmoped.